Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor: Schmidt Judit

Olaszos zöldségleves (bab nélkül)

A recepthez felhasznált repceolajat ómega-3 zsírsavtartalma miatt javasolt fogyasztani. Levesünket próbáljuk meg friss fűszernövényekkel ízesíteni az igazi olaszos életérzésért!

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Kelkáposzta 20 g
Petrezselyemgyökér 15 g
Karalábé 10 g
Zeller 10 g
Vöröshagyma 0,25 kis darab
Sárgarépa 0,25 közepes darab
paradicsompüré 1 közepes evőkanál
Repceolaj 5 ml
Petrezselyemzöld 2,5 g
Oregánó 0,5 g
Friss bazsalikom 0,5 g
Feketebors 0,3 g
Csökkentett nátriumtartalmú só 0,3 g

Elkészítési mód:

  1. A zöldségeket mossuk meg, tisztítsuk meg, és vágjuk körülbelül egyforma darabokra!
  2. Az apróra vágott vöröshagymát pároljuk üvegesre az olajon, majd adjuk hozzá az előkészített zöldségeket!
  3. Ízesítsük a finomra vágott petrezselyemzölddel, az őrölt borssal, az oregánóval, a bazsalikommal és kevés sóval!
  4. Kicsit pirítsuk le, majd kevés vizet aláöntve pároljuk tovább!
  5. Amikor már majdnem puhák a zöldségek, kanalazzuk hozzá a paradicsompürét, pirítsuk át!
  6. Folytonos keverés mellett engedjük fel személyenként 3 deciliter meleg vízzel!
  7. Amennyiben szükséges, ízesítsük még, és főzzük készre!

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 100
Zsír (g) 5
Telített zsírsav (g) 0,37
Koleszterin (mg) 0
Fehérje (g) 2,9
Szénhidrát (g) 10,6
Élelmi rost (g) 4,1
Hozzáadott cukor (g) 0
Nátrium (mg) 249,7
Allergének zeller
Becsült elkészítési idő 30-60 perc

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkentő étrendi tényezők A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkentő étrendi tényezők
Hazánkban az összes haláleset feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Sajnálatos tény, hogy az EU tagállamai közül az élen foglalunk helyet e tekintetben. A helytelen táplálkozási szokások, valamint a mozgásszegény életmód szoros összefüggésben állnak ezen betegségek kialakulásával, így érdemes tisztában lenni azokkal az élelmiszerekkel, amelyek csökkentik a kockázatot.
Schmidt Judit
A zöldségek és hüvelyesek szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A zöldségek és hüvelyesek szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A zöldségek tárháza végtelen. Amilyen sokszínű, illatú, ízű és formájú változatuk létezik, annyiféleképpen készíthetjük el őket és olyan sok jótékony hatással rendelkeznek szervezetünk egészségére nézve.
Kiss-Tóth Bernadett
Sócsökkentő praktikák Sócsökkentő praktikák
A magas vérnyomás kezelésében az étrend is kiemelt szereppel bír. A túlzott mennyiségben felvett nátrium, amely a konyhasó egyik összetevője, vízvisszatartó hatása révén fokozza a vérnyomást, ezzel a szív munkáját nehezíti. A nátrium felvételéhez legnagyobb részben az élelmiszeripari termékekben található, valamint a sütés, főzés során felhasznált konyhasó járul hozzá. Tippeket adunk arra, hogy miként csökkentheted mégis az étrendedben található felesleges só, vagyis nátrium mennyiségét.
Schmidt Judit