Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor:

Cukkinis-túrós tészta sajtmártással

A durum búza szénhidráttartalma lassan „bomlik le” a szervezetünkben, ezért az egyenletesebb vércukorszintért inkább durum tésztát készítsünk, és mért mennyiségben fogyasszuk!

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Cukkini 200 g
Tej, 1,5%-os 60 ml
Sovány tehéntúró 60 g
Durumtészta 40 g
Durumliszt 6 g
Margarin, 60%-os 6 g
Sovány sajt 30 g
Napraforgóolaj 5 ml
Fűszerpaprika 0,5 g
Csökkentett nátriumtartalmú só 0,4 g
Szerecsendió 0,1 g
Feketebors 0,05 g

Elkészítési mód:

  1. A durumtésztát bő, forró vízben kifőzzük.
  2. A megmosott cukkínit lereszeljük.
  3. Fűszerezzük az őrölt szerecsendióval, a fűszerpaprikával, a borssal, és kevés sóval.
  4. Egy serpenyőben gyakran átforgatva megpároljuk, a végén pirítjuk.
  5. A sütés legvégén hozzákeverjük a túrót.
  6. A margarint felforrósítjuk, hozzákeverjük a lisztet, felengedjük tejjel és kevergetve felforraljuk, ízesítjük kevés sóval és szerecsendióval.
  7. A sajtot lereszeljük, és 2/3-át a mártásba keverjük.
  8. A kifőtt tésztához hozzákeverjük a cukkinis-túrós egyveleget.
  9. Hőálló tálba fektetjük, meglocsoljuk a sajtmártással és forró sütőbe tesszük.
  10. Tíz perc után megszórjuk a maradék reszelt sajttal és az egészet készre sütjük.

Energia- és tápaynagtartalom:

Enerigia (kcal) 434
Zsír (g) 13,4
Telített zsírsav (g) 3,7
Koleszterin (mg) 15,4
Fehérje (g) 27,1
Szénhidrát (g) 50,8
Élelmi rost (g) 4,1
Hozzáadott cukor (g) 0
Nátrium (mg) 585,5
Allergének glutén, tejfehérje, laktóz
Becsült elkészítési idő 30-60 perc