Hozzávalók 1 főre felnőttnek:
Alma | 100 g |
Félkész réteslap | 30 g |
Méz | 20 g |
Zabpehely | 15 g |
Tojásfehérje | 0,25 közepes darab |
Fehéj | 0,2 g |
Elkészítési mód:
- Takarjuk le a kinyújtott réteslapot egy tiszta, nyirkos konyharuhával, amíg el nem készítjük a tölteléket! Vigyázzunk, nagyon hamar kiszárad.
- Keverjük össze egy kevés vizet a mézzel, és tegyük félre!
- Hámozzuk meg, magozzuk ki és szeleteljük fel az almát!
- Pároljuk meg az almát az őrölt fahéjjal ízesített vízben, amíg el nem kezd megpuhulni!
- Vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni!
- Amikor az alma kihűlt, hozzákezdhetünk a rétes megtöltéséhez.
- Melegítsük elő a sütőt 165 oC-ra!
- Terítsünk le egy réteslapot egy tiszta konyharuhára, hogy a téglalap rövidebb vége legyen velünk szemben!
- Ecsettel kenjük be a mézes-vizes keverékkel!
- Fektessük rá a következő réteslapot, azt is kenjük le, majd folytassuk ezt addig, amíg még tart a tészta! Egyenletesen oszlassuk el rajta először a zabpelyhet, majd az almás tölteléket a tészta közepéről indulva, de a szélén hagyjunk ki egy 3-4 cm-es csíkot!
- A rövidebb végéről kezdve tekerjük fel a rétest a konyharuha segítségével!
- Készítsünk elő egy tapadásmentes bevonatú tepsit és tegyük rá a tekercset!
- Hajtsuk be a végeit, hogy ne folyhasson ki a töltelék sütés közben!
- A tojásfehérjébe mártott ecsettel kenjük le a tetejét!
- Süssük kb. 30 percig, vagy amíg meg nem barnul!
- Hagyjuk hűlni, mielőtt felszeletelnénk!
Energia- és tápanyagtartalom:
Energia (kcal) | 265,4 |
Zsír (g) | 1,8 |
Telített zsírsav (g) | 0,2 |
Koleszterin (mg) | 0 |
Fehérje (g) | 6,9 |
Szénhidrát (g) | 54,7 |
Élelmi rost (g) | 5,7 |
Hozzáadott cukor (g) | 20 |
Nátrium (mg) | 80,3 |
Allergének | glutén, tojásfehérje |
Becsült elkészítési idő | 30-60 perc |