Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor:

Padlizsán muszaka, csirkehússal

Megéri a fáradtság, ha erről az ételről van szó. A padlizsán egy csekély kalória-, mégis gazdag tápanyagtartalmú zöldség, ami sokféleképpen beilleszthető az egészségmegőrző étrendbe.

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Padlizsán 250 g
Tej, 1,5%-os 100 ml
Paradicsom 80 g
Csirkemell 80 g
Vöröshagyma 30 g
Sovány sajt 30 g
Paradicsompüré 30 g
Margarin, 55%-os 10 g
Durumliszt 10 g
Cukor 5 g
Olívaolaj 5 ml
Petrezselyemzöld 1 g
Fokhagyma 0,5 g
Csökkentett nátriumtartalmú só 0,3 g
Tojás 0,25 közepes darab
Feketebors 0,2 g
Fehéj 0,2 g
Szerecsendió 0,1 g

Elkészítési mód:

  1. A megmosott padlizsánt héjastól fél cm-es szeletekre vágjuk. Besózzuk, és egy órát állni hagyjuk.
  2. Ezután papírtörlővel szárazra töröljük.
  3. Egy réteg padlizsánt egy olajjal kikent tepsibe teszünk.
  4. A felső oldalukat is megkenjük olajjal, mindkét oldalát megpirítjuk, és egy tálra szedjük.
  5. A finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát a felmelegített olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst és kevergetve pirítjuk.
  6. A paradicsomot megmossuk, forró vízbe mártva lehámozzuk a hájét, majd a húsát felszeleteljük.
  7. Beletesszük a paradicsomot, a paradicsompürét, az apróra vágott petrezselyemzöldet. Ízesítjük sóval, borssal, cukorral és kevés őrölt fahéjjal.
  8. A besamelhez felforrósítjuk a margarint, belekeverjük a lisztet és rövid ideig kevergetve pirítjuk.
  9. Keverés mellett felengedjük a tejjel, felforraljuk, és 1 percig főzzük.
  10. A tűzről lehúzva belekeverjük a reszelt sajt 1/3-át, a felvert tojást.
  11. Kevés sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
  12. Az olajjal kikent (vagy tapadásmentes) tepsibe egy réteg padlizsánt fektetünk, erre tesszük a hús felét.
  13. A rétegzést a padlizsánnal folytatjuk, amit a hús másik fele követ.
  14. A tetejét befedjük padlizsánnal, ráöntjük a kész besamelt, és megszórjuk reszelt sajttal.
  15. Közepesen meleg sütőben 1 órát sütjük, tálalás előtt 10 percet állni hagyjuk.
  16. Előző este érdemes előre elkészíteni.

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kca) 488,6
Zsír (g) 17,2
Telített zsírsav (g) 5
Koleszterin (mg) 110,3
Fehérje (g) 39,6
Szénhidrát (g) 43
Élelmi rost (g) 6,7
Hozzáadott cukor (g) 5
Nátrium (mg) 855
Allergének glutén, tejfehérje, tojásfehérje, laktóz
Becsült elkészítési idő 60-120 perc