Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor:

Fokhagymás tőkehalfilé

Heti kétszeri halfogyasztással már sokat teszünk a szívünk egészségéért. A tőkehal egy zsírszegény halfajta, ezért vigyázzunk, nehogy túlsüssük, amitől gumiszerű állagot kapnánk.

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Tőkehalfilé 120 g
Citrom 30 g
Graham-liszt 10 g
Olívaolaj 5 ml
Fokhagyma 1,5 g
Csökkentett nátriumtartalmú só 0,5 g
Őrölt fehérbors 0,2 g

Elkészítési mód:

  1. A halszeletet megsózzuk és megszórjuk az őrölt fehérborssal.
  2. A megtisztított fokhagymát péppé zúzzuk és bedörzsöljük vele a halszeletet.
  3. 10-15 percig hagyjuk állni, majd lisztbe forgatjuk és a felmelegített olajban serpenyőben pirosra sütjük. Fedjük le a serpenyőt, hogy közben párolódjon is a halszelet!
  4. Vigyázzunk a sütéskor, kis lángon tegyük, nehogy megégjen a fokhagyma!
  5. A tetejére citromszeleteket téve tálaljuk.

Tipp: Amikor vásárolunk, figyeljünk arra, hogy főzéshez használható olívaolajat válasszunk, ugyanis ha az extra szűz olívaolajat hevítjük, megemelkedik a transzzsírsav-tartalma!

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 183,8
Zsír (g) 5,6
Telített zsírsav (g) 0,76
Koleszterin (mg) 56,4
Fehérje (g) 22,9
Szénhidrát (g) 9
Élelmi rost (g) 2,9
Hozzáadott cukor (g) 0
Nátrium 208
Allergének hal, glutén
Becsült elkészítési idő 30-60 perc