Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor: Schmidt Judit

Humusz (csicseriborsókrém)

A humusz számos módon beilleszthető az étrendbe, kenhetjük teljes kiőrlésű tortillalapra, vagy kínálhatjuk ropogós zöldségekhez mártogatósnak. Gazdag fehérjeforrás mindenki számára.

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Friss csicseriborsó 50 g
Paradicsompüré 40 g
Vöröshagyma 15 g
Friss citromlé 5 ml
Víz 3 dl
Babérlevél 1,5 g
Petrezselyemzöld 1 g
Fokhagyma 0,75 g
Köménymag 0,4 g
Csökentett nátriumtartalmú só 0,2 g
Feketebors 0,1 g
Fűszerpaprika 0,1 g
Cayenne bors 0,06 g

Elkészítési mód:

  1. Válogassuk ki és öblítsük le a csicseriborsót, majd áztassuk be vízbe egy éjszakára! (Választhatunk konzerv vagy üveges csicseriborsót is.).
  2. Másnap öntsük le róla az áztató vizet, adjunk hozzá frisset és tegyük bele a babérlevet!
  3. Forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet közepes lángra, és így főzzük kb. 1,5 órán keresztül, vagy amíg a csicseriborsó teljesen meg nem puhul!
  4. Ha megfőtt, öntsük le róla a vizet, szűrjük le!
  5. Majd a turmixgéppel vagy botmixerrel pürésítsük összes többi hozzávalóval (Cayenne bors, frissen őrölt feketebors, fokhagyma, friss citromlé, őrölt kömény, aprított vöröshagyma, só, paradicsompüré, fűszerpaprika), amíg teljesen sima nem lesz!

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 130,8
Zsír (g) 2
Telített zsírsav (g) 0,04
Koleszterin (mg) 0
Fehérje (g) 6,3
Szénhidrát (g) 22
Élelmi rost (g) 1,5
Hozzáadott cukor (g) 0
Nátrium (mg) 296
Allergének -
Becsült elkészítési idő 60-120 perc