A tea általános hatásai
A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a teában (mind a fekete és zöld fajtáját tekintve) található antioxidáns hatású anyagok (a kakaóban, feketecsokoládéban, vörösborban is jelen levő flavanolok, amelyek a flavonoidok közé tartoznak) rendszeres fogyasztás mellett csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek (például a magas vérnyomás, agyvérzés, emelkedett koleszterinszint) kockázatát. A rendszeres (napi három csészének megfelelő mennyiségű) teafogyasztás akár 10%-kal is csökkentheti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát, emellett a teafogyasztás kedvezően befolyásolja a vérnyomást, a vérzsírszinteket és az erek egészségi állapotát is. Más eredmények is azt mutatják, hogy napi három csésze teát két héten át fogyasztva 25%-kal nő meg a vérben keringő flavonoidok szintje, amelyek antioxidáns (szabad gyökök elleni) hatásait a (az angolok kedvelt szokása szerint) hozzáadott tej nem befolyásolja.
123rf.com
Az Oolong tea gazdag forrása a tanninsavnak, amely javítja a száj egészségi állapotát. Kimutatták, hogy szájsebészeti beavatkozás után felgyorsítja a regenerálódást. Bár a folyamat mechanizmusa még nem ismert teljes egészében, kimutatták, hogy segít megelőzni a fogkő kialakulását is.
A maté tea erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, a fáradtság- és éhségérzetet, segíti az emésztést, ellazítja az izmokat, frissíti az agytevékenységet, a vérkeringést, segíti a szívműködést, segíti a vércukorszint szabályozását. Kávé helyett is fogyaszthatod, amennyiben élénkítő hatásra van szükséged.
Egy csésze teában található biológiailag aktív anyagok
Összetevő |
Hatásai |
Katechinek |
Több mint a felét a teában található katechineknek az epigallokatechin-gallát nevű vegyület (EGCG) teszi ki, amely hússzor erősebb hatású antioxidáns, mint a C-vitamin. |
Thearubiginek |
A thearubigin a feketetea készítése során keletkezik a flavonoidokból, enzimatikus oxidáció során, amikor a tealevelek fermentációja bekövetkezik és feketévé válnak. |
Teaflavinok |
A tealevelek fermentációja közben keletkező anyagok. |
Metil-xantinok |
A tea legfontosabb purin alkaloidja a koffein, a teában is megtalálható enyhe élénkítőszer. 200 ml (egy csésze) tea átlagosan 40 mg koffeint tartalmaz, miközben az instant kávéban 64 mg-ot, a főzött kávéban pedig akár 150 mg-ot is mérhetünk.Kis mennyiségben teofillint és teobromint, xantint, hipoxantint is kimutattak a tealevelekben. |
Tannin (csersav) |
A flavonoidok közé tartozó anyag, amely a tea jellegzetes ízét, szájösszehúzó, fanyar zamatát, keserűségét adja. |